В Европа различните страни прилагат различни модели за легализация и регулация на медицинския канабис. Тези модели варират в зависимост от медицинските нужди, правните рамки и културните нагласи в съответните страни. Ето някои от основните модели:

1. Медицинска рецепта и аптеки

В този модел медицинският канабис се предписва от лекари и се продава в лицензирани аптеки. Пациентите трябва да имат медицинска рецепта, за да получат достъп до канабиса. Този модел се прилага в страни като:

  • Германия: Лекарите могат да предписват канабис за различни медицински състояния, а разходите често се покриват от здравни осигуровки​ (euronews)​.
  • Италия: Медицинският канабис може да бъде предписан от лекари и е достъпен в аптеките​ (Nature and Bloom)​.
  • Франция: В рамките на пилотната програма, която обхваща около 3000 пациенти, медицинският канабис е достъпен чрез аптеки​ (The Cannigma)​​ (euronews)​.

2. Пилотни програми

Тези програми позволяват ограничен достъп до медицински канабис за определен период от време, обикновено с цел събиране на данни и оценка на ефективността и безопасността на лечението. Примери включват:

  • Дания: Пилотна програма от 2018 г. позволява на лекарите да предписват медицински канабис​ (The Cannigma)​.
  • Франция: Пилотната програма стартира през 2021 г. и обхваща 3000 пациенти​ (The Cannigma)​.

3. Канабис клубове

Този модел позволява на пациентите да се присъединяват към канабис клубове, които култивират и разпространяват канабис на своите членове. Клубовете функционират като некомерсиални организации. Примери включват:

  • Испания: Канабис клубовете са легализирани и позволяват на членовете си да консумират канабис в частни пространства​ (Volteface)​.

4. Държавно регулиране на производството

В този модел държавата регулира и контролира производството и разпространението на медицински канабис, като осигурява стриктен контрол върху качеството и безопасността на продуктите. Пример е:

  • Малта: Медицинският канабис е строго регулиран от държавата, която контролира производството и разпространението​ (euronews)​.

5. Декриминализация и частично регулиране

Този модел включва декриминализация на притежанието и използването на медицински канабис, но с ограничени регулации за производството и разпространението. Примери включват:

  • Нидерландия: Въпреки че канабисът е технически незаконен, притежанието на малки количества за лична употреба е декриминализирано и се толерира в кафенетата​ (The Cannigma)​​ (Volteface)​.

Различните модели за легализация и регулация на медицинския канабис в Европа отразяват разнообразието в подходите към управление на здравето, правните рамки и социалните нагласи. Въпреки различията, общата тенденция е към по-голяма либерализация и разширяване на достъпа до медицински канабис за пациентите.