В Европа, декриминализацията на канабиса се различава значително между различните държави. Ето списък на страните, където употребата на канабис е декриминализирана:

  1. Чехия: През 2009 г. Чехия декриминализира притежанието на до 10 грама канабис и отглеждането на до пет растения за лична употреба. Това се наказва с административна глоба​ (The Cannigma)​​ (Europa EU)​.

  2. Испания: В Испания употребата на канабис за лична употреба в частни пространства е декриминализирана. Страната е известна с канабис клубовете, където членове могат законно да консумират канабис​ (Volteface)​.

  3. Португалия: През 2001 г. Португалия декриминализира притежанието на всички наркотици, включително канабис, за лична употреба. Вместо наказателни преследвания, нарушителите са насочени към комисии за разубеждение, които могат да наложат глоби или препоръки за лечение​ (The Frisky)​.

  4. Нидерландия: Въпреки че канабисът технически е незаконен, притежанието на до 5 грама за лична употреба е декриминализирано и се толерира в прочутите "coffee shops"​ (Nature and Bloom)​​ (Volteface)​.

  5. Швейцария: През 2012 г. Швейцария декриминализира притежанието на до 10 грама канабис, което обикновено се наказва само с глоба от 100 швейцарски франка​ (Volteface)​.

  6. Хърватия: От 2013 г. притежанието на малки количества канабис за лична употреба се счита за административно нарушение и се наказва с глоба, а не със затвор​ (The Cannigma)​.

  7. Белгия: Притежанието на до 3 грама канабис или едно растение за лична употреба е декриминализирано за лица над 18 години и се наказва само с глоба​ (The Cannigma)​.

  8. Германия: В Германия употребата на канабис за лична употреба е декриминализирана в някои федерални провинции, като притежанието на малки количества обикновено не се наказва строго​ (The Cannigma)​​ (The Frisky)​.

Страни в Европа, където употребата на канабис за медицински цели е легализирана

В Европа все повече страни легализират медицинския канабис за лечение на различни заболявания. Ето списък на страните, където медицинският канабис е легален:

  1. Германия: Медицинският канабис е легализиран от 2017 г. и може да бъде предписан от лекари за различни медицински състояния. Разходите за лечение често се покриват от здравните осигуровки​ (Nature and Bloom)​​(euronews)​.

  2. Чехия: Легализиран от 2013 г., медицинският канабис е достъпен за пациенти с рецепта. Съществува и програма за декриминализация на малки количества за лична употреба​ (The Cannigma)​​ (The Frisky)​.

  3. Хърватия: Медицинският канабис е легализиран през 2015 г. и е достъпен за пациенти с хронични заболявания като рак, епилепсия и множествена склероза​ (The Cannigma)​.

  4. Кипър: Легализиран през 2019 г., медицинският канабис може да бъде използван за лечение на тежки и хронични заболявания​ (The Cannigma)​.

  5. Дания: През 2018 г. Дания започна пилотна програма, която позволява на лекарите да предписват медицински канабис​ (The Cannigma)​.

  6. Финландия: Медицинският канабис е легален от 2008 г., но достъпът е ограничен и строго регулиран​ (The Cannigma)​.

  7. Франция: През 2021 г. Франция стартира двугодишна пилотна програма за медицински канабис, която обхваща около 3000 пациенти​ (The Cannigma)​​ (euronews)​.

  8. Гърция: Медицинският канабис е легализиран и страната планира да стане основен център за производство на медицински канабис в Европа​ (Herb)​.

  9. Италия: Легализиран от 2013 г., медицинският канабис може да бъде предписан от лекари и е достъпен в аптеките​ (Nature and Bloom)​.

  10. Малта: Медицинският канабис е легализиран през 2018 г. Малта също така легализира развлекателната употреба през 2021 г.​ (euronews)​.

  11. Нидерландия: Нидерландия има дълга история на толерантност към канабиса. Медицинският канабис е легален и достъпен от години​ (The Cannigma)​.

  12. Португалия: Медицинският канабис е легализиран и достъпен за пациенти с различни заболявания​(euronews)​.

  13. Испания: Медицинският канабис е декриминализиран и може да се използва в рамките на канабис клубовете​(Volteface)​.

Тези страни предлагат различни модели за легализация и регулация на медицинския канабис, което отразява различията в културните, социалните и правните нагласи към употребата на канабис в Европа.

Правното положение на канабиса в България

В България канабисът е незаконен както за развлекателна, така и за медицинска употреба. Въпреки някои дискусии и предложения за легализация, сегашното законодателство е строго и предвижда сериозни наказания за притежание, култивация и разпространение на канабис.

Развлекателна употреба

  • Законодателство: Канабисът е класифициран като вещество от клас А, което го поставя в една категория с наркотици като хероин и кокаин. Притежанието на малки количества за лична употреба се счита за престъпление и може да доведе до глоба до 1000 лева (приблизително 600 долара). Притежанието на по-големи количества и разпространението могат да доведат до затвор от 2 до 8 години и глоби до 10,000 лева (приблизително 6000 долара)​ (Legality Lens)​​ (Stoner Circle)​.

Медицинска употреба

  • Състояние на легализацията: Медицинската употреба на канабис все още не е легализирана в България. Въпреки нарастващата подкрепа за легализацията на медицински канабис за лечение на различни заболявания, като хронична болка и епилепсия, към момента не са предприети конкретни стъпки от страна на правителството​ (Legality Lens)​​ (Wikipedia)​.

Промени и инициативи

  • Нови предложения: През последните години имаше няколко предложения за промяна на закона, които целяха да увеличат позволеното количество THC в индустриалния коноп до 1% и да позволят медицинската употреба на канабис. Въпреки това, тези предложения бяха отхвърлени от Народното събрание​ (Cann Intelligence)​​ (Wikipedia)​.

Достъп до CBD продукти

  • Легалност на CBD: Продуктите, съдържащи канабидиол (CBD) с по-малко от 0.2% THC, са законни в България. Това включва различни масла, кремове и храни, които са достъпни в магазини и онлайн платформи​ (Legality Lens)​​ (Wikipedia)​.

Източници