- олиото от коноп може да замести зехтина
- растението е много полезна храна, както за хора, така и за животни
- класическите рецепти на халва, баклава, рахат локум, шербет включват счукани конопени семена
Бананов хляб
Съставки:
1 ¼ ч.ч. захар
½ ч.ч. разтопено конопено масло
2 яйца
1 ½ ч.ч. (от 3 до 4 средни) намачкани банана
½ ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. екстракт ванилия
2 ½ ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 с.л. канела (по желание)
1 ч.ч. натрошени ядки (по желание)
Приготвяне:
1.Загрейте фурната на 180°C. Намазнете и набрашнете дъното на тава.
2.Към разтопеното конопено олио прибавете захарта и разбийте до разтваряне на захарта.
3.Добавете яйцата и отново бавно разбъркайте.
4.Прибавете бананите, млякото и ванилията. Разбийте до хомогенна смес.
5.Пресейте заедно брашното, содата, солта и канелата. Изсипете сухите съставки при останалата смес и разбъркайте.
6.По желание изсипете в сместа и натрошените ядки.
7. Печете на умерена фурна 50-60 минути.