Ето последните открития и разработки в областта на индустриалния коноп:

  1. Хибридни сортове коноп: New West Genetics са разработили хибриден сорт наречен AMPLIFY, който произвежда до 100% женски растения. Тази новост цели да увеличи добива и улесни култивацията, правейки конопа по-конкурентоспособен спрямо традиционните култури като соята и царевицата​ (Lampoon Magazine)​.

  2. Изследвания за устойчивост на топлина: Програмата за селекция на коноп в Texas A&M се фокусира върху развитието на сортове коноп, които са по-устойчиви на топлина, увеличаване на размера на семената, дължината на влакната и изследването на биопродукти като органични инсектициди от терпени и наноцелулоза за възобновяеми биокомпозити​ (AgriLife Today)​.

  3. C-5 Биорафинерия за коноп: Изследователи са открили ефективен метод за извличане на ксилоза и производство на активен въглен от обвивки на конопени семена, използвайки метан сулфонова киселина (MSA). Този метод води до по-висока повърхностна площ на активния въглен, подходящ за приложения като литиево-йонни батерии​ (EurekAlert!)​.

  4. Финансиране по Програмата за достъп до пазари (MAP) на USDA: Националният съвет за индустриален коноп (NIHC) е назначен за сътрудник в програмата MAP на USDA, получавайки над $200,000 за популяризиране на американския индустриален коноп в световен мащаб. Това назначение цели да увеличи икономическото въздействие на конопа в САЩ и чужбина​ (NIHCOA)​.

  5. Полиплоидни конопени растения: Изследванията в Texas A&M включват разработването на полиплоидни конопени растения с удвоени хромозоми за повишаване на генетичната стабилност, увеличаване на добива на масло от семената и подобряване на дължината и добива на влакната​ (AgriLife Today)​.

  6. Органични инсектициди на базата на терпени: Студент в Texas A&M разработва органичен инсектицид, извлечен от терпени на коноп, с цел предоставяне на хранителен, екологичен разтвор за борба с вредителите​(AgriLife Today)​.

  7. Подобрено използване на влакната: Изследванията се фокусират върху различните видове влакна от коноп (баст и хърд) за оптимизиране на тяхното използване в различни продукти, от текстил и въжета до хартия и биопластмаси​ (AgriLife Today)​.

  8. Генетично манипулиране за получаване на женски растения: Генетичната манипулация за производство на предимно женски растения без химическа индукция, както е постигнато в сорта AMPLIFY, представлява значително постижение в култивацията на коноп​ (Lampoon Magazine)​.

  9. Коноп за здравето на почвата: Включването на коноп в сеитбооборотите е доказано, че подобрява здравето на почвата и увеличава добивите на последващите култури като пшеница с 10% до 20%​ (Lampoon Magazine)​.

  10. Устойчиви производствени вериги: Гъвкавостта на конопа позволява разработването на устойчиви производствени вериги, които могат да използват всички части на растението, насърчавайки икономическата диверсификация, особено в развиващите се страни​ (Lampoon Magazine)​.

Тези открития и разработки подчертават непрекъснатите изследвания и потенциала на индустриалния коноп да стане значителна селскостопанска култура с различни приложения в множество индустрии.