- олиото от коноп може да замести зехтина
- растението е много полезна храна, както за хора, така и за животни
- класическите рецепти на халва, баклава, рахат локум, шербет включват счукани конопени семена
Антиканцерогенна салата с конопен Омега-3 дресинг
В началото на тази седмица ви запознах накратко с полезните свойства на конопеното семе. И снощи реших да направя нова салата с конопен дресинг, която се оказа изключително вкусна.
Добавих в нея и броколи, които съдържат веществото Сулфорафан – известно със своите антиканцерогенни свойства. Те са богати на витамините Е, А и С, на минералите калций, калий, желязо, магнезий, йод, хром и фибри. Аз лично ги препочитам леко задушени на пара за 3-4 минутки. По този начин се запазват голяма част от полезните вещества.
Ето и рецептата:
микс зелени салатки
200 грама броколи – сурови или предварително задушени на пара
6-7 чери доматки
2 с.л. царевица за украса
За конопения омега 3 дресинг (2 порции):
½ чаша конопено семе
½ чаша вода
4 с.л. лимон
2 скилидки чесън
1 с.л. хранителна мая
хималайска сол на вкус
Зеленчуците се поставят в чиния. Продуктите за дресинга се пасират в блендер или пасатор и се полива върху салатата.
Блогът на Деси за здравословен начин на живот може да разгледате тук: http://desilifestyle.net